Praktijk voor Coaching & Bewustwording

Coachingstraject

Verlies vorm en betekenis geven

In dit coachingstraject ga je op zoek naar jouw vorm en manier van betekenis geven aan jouw verlieservaring.

Verlies en afscheid is deel van het leven. Op je levenspad kun je overvallen worden door een verlieservaring. Verlies komt voor in allerlei vormen en op allerlei manieren. Denk hierbij aan het overlijden van een dierbare of bekende, scheiding, ziekte, invaliditeit, een psychische aandoening, kinderloosheid, verlies van (t)huis(land), perspectief en dromen, verlies van je baan of door ontslag of reorganisatie. Vaak geeft verlies een proces van rouw.

In de praktijk is de vorm, volgorde en duur van een verliesverwerkingsproces bij iedereen anders.

Aan elke verlies dat je als mens meemaakt, gaan vaak eerdere ervaringen vooraf. Mogelijk zelfs intergenerationeel. Deze ervaringen hebben invloed op je verlieservaring in het hier-en-nu. Er is dus altijd een context rond het verlies. Daarin blijken vaak een aantal essentiële thema’s op de achtergrond aanwezig. Denk hierbij onder andere aan hechten en verbinden, contact maken, delen van intimiteit, afscheid nemen en betekenisgeven.

Door persoonlijke coaching kun je werken aan het erkennen en betekenis geven van je verlieservaring. Het zijn levenservaringen die je vormen en een verdieping geeft in je persoonlijke groei. Je ontdek soms ook hoe je betekenisvol kunt zijn voor een ander met verlieservaring. Daarmee kan je eigen verliesverwerking een andere dimensie van zingeving krijgen. Uiteindelijk gaat het erom dat jij je verlieservaring zelf een plek en betekenis in je leven geeft, zodat je innerlijke rust en hernieuwd geluk vindt.

 

Ieder traject is maatwerk. In de kennismaking staan we uitgebreid stil bij jouw vraag en doel voor de coaching. En kunnen we samen kijken welke van de onderstaande thema’s waardevol zijn voor jouw vraag en doel. Mogelijk herken jij je minder in onderstaande thema’s en heb je een ander vraag rond verlies. Jouw vraag is het uitganspunt voor de gesprekken.

Thema
Stilstaan met aandacht

Even stilstaan, stil worden en aandacht geven aan jezelf. Aan wat je echt voelt, denkt en doet. Soms ben je je wel bewust van je eigen gedachten, gevoelens, verlangens, angsten, blokkades en manier van reageren in een rouwproces. Maar vaak ook niet. Op verschillende manieren en oefeningen (afhankelijk wat er bij jou past) kun je je hier meer bewust van worden. Zodat je erbij stil kan staan, mag gaan voelen, kunt verwerken. Hoe pijnlijk en confronterend soms ook. Het werkt vaak bevrijdend om ernaar te kijken, te voelen, te luisteren naar jezelf.

Thema
Tijd, ruimte en vormgeven aan jouw eigen verlies

Als je meer bewust wordt van wat het verlies met je doet of gedaan heeft, kun je ook meer kijken naar de context van je verlies. Hierbij kun je denken aan: Eerdere verlieservaringen of (ingrijpende) ervaringen. Hoe er bij jou vroeger thuis omgegaan werd met verlies en verdriet. Hoe je de ander wel of niet toelaat om dicht bij je te zijn. Hoe je troost of steun ontvangt, van wie wel van wie niet? Die context beïnvloedt hoe je in het hier-en-nu omgaat met dit verlies. Mogelijk liggen daar nog onverwerkte emoties en blokkades. In dit traject kunnen we daar ruimte en aandacht aan geven. Daardoor werk je aan je eigen innerlijke rust en troost.

Thema
Luisteren naar je innerlijke stem

Ieder mens is uniek en ook jij gaat op jouw eigen manier je weg – ook in dit verlies. Het is een enorme kracht en troost als jij je innerlijke stem gaat ontdekken en volgen. Je innerlijke stem of intuïtie is en werkt voor iedereen anders. Als je daarnaar leert luisteren, kom je meer in balans en zal dat je helpen in je herstel en verwerking. Diep van binnen weet je vaak wat goed is voor je, maar hoe luister je daarna? Hoe kun je ook echt doen wat je intuïtie zegt? Dit vraagt lef, creativiteit en soms voor je gevoel ’een sprong in het diepe’. Maar uiteindelijk heb je er heel veel baat bij, omdat jij zo je eigen innerlijke kracht aanboort en versterkt.

Thema
Betekenis geven aan je verlies

Verlies geeft vaak veel vragen: Hoe nu verder? Ik begrijp het niet? Waarom? Hoe dan? Waarom treft het mij? Heeft het leven zo nog zin? Wat doe ik nu? Hoe ga ik hiermee om? Wat is er gebeurd? Hoe heeft het zo kunnen gaan? Wat is de zin hiervan? Hoe geef ik dit ooit een plek in mijn leven? Hoe hou ik het vol?
Vragen die ten diepste raken aan hoe je in het leven staat en welke betekenis jij geeft aan jouw weg en wat erop jouw pad komt.
Ieder mens heeft diepere waarden, en overtuigingen. Daarnaast heb je je eigen creativiteit, intuïtie, doelen en verlangens. Je hebt je relaties en een sociaal functioneren. Het totaal speelt mee in hoe jij betekenis of zin geeft aan ervaringen. Met hulp van al deze elementen zal jij jouw eigen betekenis ontdekken die jij geeft aan het verlies.

Thema
Vormgeven aan de betekenis

Het vormgeven van de ontdekte betekenis van je verlies is een krachtige manier om troost en innerlijke kracht te vinden. Vormgeven kan op allerlei manieren. Dit kan door deze betekenis te uiten, te delen, een ritueel te maken of te verankeren. Met dit proces geef je jezelf de mogelijkheid om te groeien en te helen.

Thema
Vernieuwd perspectief

Als je in je proces van verlies een bepaalde balans en betekenis gevonden heb, ontstaat er meer ruimte om naar de toekomst te kijken. Er ontstaat weer ruimte en je krijgt zicht op de weg die voor je ligt. Vaak zal je ontdekken dat de verlieservaring je gevormd heeft, je gevoel van zingeving verdiept heeft en dat het mogelijk zelfs de koerst van je weg veranderd heeft.

Hieronder vind je informatie over hoe aan te melden en het vervolg. Voor meer informatie kun je op de pagina Praktische Informatie kijken.

Aanmelding

Om een afspraak te maken, kun je mailen naar praktijk@tsela.nl of het contactformulier invullen. Binnen 2 werkdagen zal ik contact met je opnemen om een afspraak te plannen. Je kunt ook direct telefonisch  (06 – 43 22 18 27) contact met mij opnemen.

Kennismakingsgesprek

In het eerste gesprek zullen we kennismaken en jouw vraag en doel bespreken en ontdekken een coachingstraject passend is. Daarnaast bespreken we de werkwijze en de wederzijdse verwachtingen en afspraken rondom het coachingstraject.

Vervolggesprekken

In de vervolggesprekken werk je zelf in gesprek met mij aan de doelen die je hebt gesteld. De sleutel tot verandering ligt in jezelf en jouw context, waarbij bewustwording een cruciale rol speelt. De manier waarop je je doelen bereikt, kan sterk variëren, en daarom zoek ik samen met jou naar de meest effectieve aanpak. Soms krijg je opdrachten mee ter versterking van je proces, of voer je tijdens de gesprekken oefeningen uit.

 

Kennismakingsgesprek is kosteloos
Coachlocaties in Ede en Overberg
Coaching ook mogelijk via Teams
Verlies vorm en betekenis geven - Praktijk Tsela

Door persoonlijke coaching kun je werken aan het erkennen en betekenis geven van je verlieservaring.

Je bent iemand die verder kan zien dan het zichtbare, daarmee heb je me echt verrast.

Coachee

Je stel vragen, die mij echt inzicht in mijzelf heeft gegeven.

Coachee

Nieuwsgierig geworden? Wil je ontdekken of coaching vanuit Praktijk Tsela bij je past? Vul het formulier in, bel (06 – 43 22 18 27) of mail (praktijk@tsela.nl) praktijk Tsela voor het maken van een kosteloos kennismakingsgesprek.