Praktijk voor Coaching & Bewustwording

Coachingstraject

Opvoeden met aandacht

Opvoeden met aandacht is een coachingstraject waar je aan de slag gaat om vanuit je hart op te voeden, zonder veroordeling, zodat je kind optimaal tot ontwikkeling kan komen. Het doel is om met aandacht en compassie een veilige en hechte relatie op te bouwen met je kind.

Allereerst staan we stil bij jouw vraag. Waar zit je mee, waar loop je tegenaan en wat is je doel met dit traject. Vandaar uit gaan we aan de slag.

Naast de gesprekken die we hebben, krijg je praktische handvatten, oefeningen en nuttige tips om effectief om te gaan met de soms complexe gevoelens of gedragingen van je kind.

Ik geloof dat jij als ouder zelf over innerlijke kracht en wijsheid beschikt, en dat je zelf de oplossingen kunt vinden. Dit coachingstraject biedt jou de mogelijkheid om jouw eigen weg en manier te ontdekken en te versterken, zodat je met meer vreugde en vertrouwen je kind kunt opvoeden.

 

Ieder traject is maatwerk. In de kennismaking staan we uitgebreid stil bij jouw vraag en doel voor de coaching. En kunnen we samen kijken welke van de onderstaande thema’s waardevol zijn voor jouw vraag en doel. Heb je een opvoedvraag, maar herken je jouw vraag niet in de thema’s, neem gerust contact op om je vraagt te bespreken. 

Thema
Wat houdt opvoeden met aandacht in en hoe doe je dat?

Aandacht betekent volledig in het “hier-en-nu” zijn. Afhankelijk van jouw vraag, kun je onderzoeken hoe jij je aandacht kan richten op het positieve gedrag en gevoel van je kind. Zodat jij je kind kunt versterken in zijn of haar zelfvertrouwen. We kunnen samen onderzoeken wat de ‘goede’ reden van het gedrag en gevoel van je kind is, waar jij je soms zelf geen raad mee weet. Daarin is het belangrijk te kijken wat er in jou gebeurt. Wat denk en voel je? Hoe streng ben jij voor jezelf? Met wie kun je sparren over de opvoeding? En helpt dat jou? Door meer bewustwording en beter begrip van jezelf en je kind, onstaat vertrouwen en rust in de opvoeding.

Thema
Omgaan met moeilijke gevoelens en gedragingen van je kind

Eerst nemen we de tijd om te zien wat er nu echt gebeurt. Om welk gedrag en gevoel gaat het? Hoort dit gedrag bij de ontwikkelfase van je kind? Wat wil je kind kenbaar maken met zijn of haar gedrag en gevoel? Hoe complexer en gevoeliger de ‘inner world’ van het kind, hoe meer het zoeken is om je kind daarin te begeleiden. Ook het verschil in opvoedstijl tussen ouders kan invloed hebben op het gedrag. Uiteindelijk gaat het erom dat jij weer vertrouwen hebt in jouw aanpak en benadering van het gedrag en gevoel van je kind.

Thema
Het stellen van grenzen met behoud van een goede relatie

Grenzen bieden structuur en veiligheid voor je kind. Zowel het beleven als aangeven van een grens kan per gezinslid verschillen. Ook die verschillen kunnen reden tot wrijving of onbegrip zijn. Grenzen aangeven zonder boos te worden, kan een uitdaging zijn. Vaak blijkt jouw eigen opvoeding invloed te hebben op hoe je deze grenzen stelt. Tijdens onze gesprekken kun je je meer bewust worden van deze invloed en van de verschillen. Met als doel om jezelf en je kind beter te begrijpen.

Thema
Omgaan met conflicten

We onderzoeken wat zorgt voor de escalatie, zodat er een conflict komt. Vaak zijn dit meerdere factoren bij elkaar. Net zo belangrijk is het om te ontdekken wat bijdraagt aan de-escalatie van het conflict. Je leert gebruik te maken van je innerlijke wijsheid en te herkennen wanneer een time-out nodig is, voordat een conflict kan worden opgelost. Indien gewenst, kunnen we ook samen een stappenplan maken om conflicten op te lossen. We bespreken ook hoe jij en je partner omgaan met meningsverschillen en ruzies, en welke strategieën jullie hebben ontwikkeld.

Thema
Investeren in het contact met je kind

Dit omvat het samen doen van leuke activiteiten, het tonen van begrip, steun en betrokkenheid, en het begrijpen welke liefdestaal je kind heeft. Hoe ontdek je de liefdestaal van je kind? Wat is jou manier om te laten zien dat je je kind begrijpt? Hoe plan je tijd om leuke dingen te doen?

Thema
Verkennen van de invloed van je eigen wortels en opvoeding in het hier-en-nu

We onderzoeken hoe jouw eigen socialisatie doorwerkt in de manier waarop jij jouw kinderen opvoedt. Soms werkt het ook door in hoe je omgaat met verschillen in opvoedstijl tussen jou en je partner. Je komt soms in contact met (verborgen) pijn en verlangens die (on)bewust doorwerken in je opvoeding. Het is heel bevrijdend als je dit kunt verwerken of loslaten. Zo onstaat ruimte om in het “hier-en-nu” je kind op te voeden zoals jij dat graag wilt. Je zult het effect ervan merken in je opvoeding.

Hieronder vind je informatie over hoe aan te melden en het vervolg. Voor meer informatie kun je op de pagina Praktische Informatie kijken.

Aanmelding

Om een afspraak te maken, kun je mailen naar praktijk@tsela.nl of het contactformulier invullen. Binnen 2 werkdagen zal ik contact met je opnemen om een afspraak te plannen. Je kunt ook direct telefonisch  (06 – 43 22 18 27) contact met mij opnemen.

Kennismakingsgesprek

In het eerste gesprek zullen we kennismaken en jouw vraag en doel bespreken en ontdekken of een coachingstraject passend is. Daarnaast bespreken we de werkwijze en de wederzijdse verwachtingen en afspraken rondom het coachingstraject.

Vervolggesprekken

In de vervolggesprekken werk je zelf in gesprek met mij aan de doelen die je hebt gesteld. De sleutel tot verandering ligt in jezelf en jouw context, waarbij bewustwording een cruciale rol speelt. De manier waarop je je doelen bereikt, kan sterk variëren, en daarom zoek ik samen met jou naar de meest effectieve aanpak. Soms krijg je opdrachten mee ter versterking van je proces, of voer je tijdens de gesprekken oefeningen uit.

 

Kennismakingsgesprek is kosteloos
Coachlocaties in Ede en Overberg
Coaching ook mogelijk via Teams
Praktijk Tsela, Praktijk voor coaching en bewustwording - Opvoeden met aandacht

Vrede is een kind dat glimlacht als je ernaar kijkt.

Toon Hermans

Ik kan echt iedereen adviseren om naar Lydia te gaan: je ontdekt en leert er zoveel van over jezelf, echt verrijkend.

Coachee

Ik ben bij jou geen zoveelste cliënt maar echt een persoon die er toe doet.

Coachee

Nieuwsgierig geworden? Wil je ontdekken of coaching vanuit Praktijk Tsela bij je past? Vul het formulier in, bel (06 – 43 22 18 27) of mail (praktijk@tsela.nl) praktijk Tsela voor het maken van een kosteloos kennismakingsgesprek.