Praktijk voor Coaching & Bewustwording

Methodieken

In de coaching integreer ik verschillende werkwijzen en methodieken. Hieronder een overzicht.

Oplossingsgerichte werkwijze

Elk mens heeft de innerlijke wijsheid, kwaliteiten, vaardigheden en kracht. Deze zijn je bron tot groei en verandering. Dat is het uitgangspunt van de oplossingsgerichte werkwijze.

De Oplossingerichte werkwijze heeft technieken die helpen om die eigen mogelijkheden en eigen oplossing naar boven te halen. De mens heeft een creatief en herstellend vermogen waarin je lichaam, je mind (intellect), je emoties, je psyche, je geest (spirit) en je intuïtie samenwerken en een geheel vormen. Elk deel heeft zo zijn eigen bijdrage. Zo hebben denken, willen, voelen, vinden en doen veel met elkaar te maken. Soms is het van belang meer contact te krijgen met delen waar je nooit van heb leren gebruik te maken, maar die wel aanwezig zijn. Kortom: De gesprekken versterken je eigen oplossingsvermogen, herstelprocessen en innerlijke kracht.

Ervaringsgerichte werkwijze

Tijdens het gesprek niet alleen praten, maar juist ervaren hoe nieuwe en betere ervaringen je kunnen helpen. ‘Leren van ervaringen en door ervaringen’, is het motto van de Ervaringsgerichte werkwijze.

In de Ervaringsgerichte werkwijze gaat het erom dat je een ervaring opdoet, waardoor je verder kunt of tot verandering komt. De vraag naar de beleving staat centraal in jezelf en in contact met anderen of in een situatie.
Tijdens de gesprekken gebeurt er daadwerkelijk iets. Je doorleeft het zodat het van binnenuit meer inzichten geeft en de veranderingen meer blijvend zijn. Die ervaringen kunnen life changing zijn.

Contextuele Benadering

Het is verassend om te zien en te ervaren hoe verandering in familierelaties een diepgaand effect hebben op gedrag en ontwikkeling.

In de contextuele werkwijze is een belangrijk uitgangspunt de ‘relationele ethiek’ van ons mens-zijn: het intrinsiek menselijke besef van rechtvaardigheid. Ieder mens heeft het recht om zorg te ontvangen, maar ook een verantwoordelijkheid om zorg te geven. Van belang is dat er een balans is tussen ontvangen en geven. De contextuele benadering neemt daarin nadrukkelijk de familiecontext mee. Het verrijkt jezelf om bewust te worden van de invloed van je eigen familiecontext zowel als kracht, maar soms ook als pijn of belemmering. Zonder dat je het beseft, werkt deze werkelijkheid door in keuzes en relaties. De band tussen ouders en kind is de blauwdruk in je leven van omgang met jezelf en anderen. Door deze werkelijkheid beter te begrijpen in jezelf ontstaat vanzelf meer innerlijke vrijheid en kracht. De waarde ontdekken om jezelf te begrijpen vanuit je eigen familiecontext en culturele achtergrond? De Contextuele Benadering is een methode die hier prachtige handvaten voor geeft tijdens de gesprekken in een Coachtraject.

Transactionele Analyse

De Transactionele Analyse, kortweg TA, is een praktische theorie over gedrag en communicatie.

De bekende dramadriehoek en winnaarsdriehoek zijn heel toepasbaar om zicht te krijgen op je rol in communicatie. Het ouder-volwassen-kind model geeft beeldend de verschillende egoposities in jezelf weer van waaruit je bepaald gedrag laat zien. De TA is heel helpend als je effectiever wilt omgaan en communiceren met anderen en jezelf beter wilt begrijpen.

Integratieve Coaching

Steeds meer blijkt uit onderzoek dat het niet de specifieke technieken of interventies zijn die de coaching en begeleiding effectief maken. Daarom is het motto van de Integratieve Coaching: “de Cochee weet het, kan het en doet het”.

Ons psyche of echo kent ‘zwaktegebieden’ en ‘krachtegebieden’. Kenmerkend is om in de coaching van kracht naar klacht te gaan. Zo leert je vanuit je eigen kracht om te gaan met het ingewikkelde en de zwakte in jezelf. Zo integreer je kracht en zwakte in je psyche tot een met elkaar samenwerkend geheel. De interne motivatie als motor voor verandering boor je aan om meer autonoom in het leven te staan. De Integratieve Coaching neemt de coachrelatie als belangrijke factor voor een goede uitkomst van de coachingsgesprekken.

Nieuwsgierig geworden? Wil je ontdekken of Coaching & Bewustwording vanuit Praktijk Tsela bij je past? Bel of mail praktijk Tsela voor het maken van een gratis kennismakingsgesprek.